skip to Main Content
0492-554040 info@maartenvanberlo.nl

Oedeemtherapie

Wat is Oedeem
Oedeem betekent overmatige ophoping van vocht in het weefsel.
Dit kan Primair zijn, dit is een aangeboren aandoening (afwijking van het lymfesysteem) of secundair, later ontstaan in het leven (bijvoorbeeld na een operatie).

Oedeemfysiotherapie is een specialisatie na de opleiding fysiotherapie. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met manuele lymfdrainage.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor oedeem kan ontstaan, hieronder staan de meest voorkomende:

– Primair en secundair lymfoedeem
– Chronische Veneuze Insufficiëntie en andere veneuze aandoeningen(trombose of operatie aan bloedvaten)
– Traumatisch oedeem (na een ongeval of operatie)
– Lipoedeem
– Na oncologische ingrepen
– Na bestralingen, chemokuur of medicijnen
– Obstructie van het lymfestelsel door een tumor
– Brandwonden
– Dermatologische aandoeningen en Ulcera
– Littekens

Therapie mogelijkheden
– Manuele lymfedrainage
Middels deze massagetechniek wordt er vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen. Ook zijn er technieken om fibrotisch weefsel en littekens weer zacht te maken om de lymfestroom te bevorderen.

– Compressietherapie
Door het aanleggen van bandages wordt er een tegendruk gegeven wat het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van het lymfe ondersteunt.
Bandages worden gebruikt als er nog geen stabiele situatie is bereikt, wanneer de omvang van een arm of been stabiel is kan er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten die overdag gedragen wordt.

– Lymfetaping
Ook kan er gebruik worden gemaakt van lymfetaping al dan niet in combinatie met compressietherapie. De tape wordt in smalle stroken circulair aangelegd waardoor het lymfestelsel geactiveerd wordt. De manier van tapen zorgt dat de intiële lymfevaatjes onder de huid meer kunnen openen waardoor de afvoer verbeterd wordt.

– Oefentherapie
Een belangrijk component voor de afvoer van lymfevocht is de “spierpomp”. Deze lichaamseigen methode om lymfevocht naar het hart te sturen wordt bereikt met specifieke oefeningen die passen bij uw situatie en in overleg zijn met de behandeld arts.

-Informeren en adviseren
Een ander belangrijk aspect van de behandeling is het geven van adviezen omtrent huidhygiëne, lichamelijke belasting en omgaan met de klacht.

Vergoedingen
Voor oedeemtherapie gelden dezelfde regels als voor normale fysiotherapie.
Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt het door de meeste zorgverzekeraars vergoed uit uw aanvullende pakket.
Lymfeoedeem valt in de meeste gevallen onder de chronische aandoeningen en behandelingen hiervoor wordt na de eerste 20 behandelingen uit de basisverzekering vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Voor de chronische behandeling heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

 

Wilt u een afspraak maken?

Back To Top